معرفی نرم افزار سالیدورک(solidwork)
در طراحی قطعات و ماشین آلات صنعتی میتوان از نرم افزار سالیدورک بهره برد. این نرم افزار زیرمجموعه نرم افزار کتیا (Catia) می باشد و جزء نرم افزارهایCAD (computer aided design) دسته بندی می شود. از دیگر نرم افزارهایCAD می توان از اتوکد، فیوژن و اینونتور نام برد.
نرم افزار سالیدورک با توجه به امکانات پیشرفته موجود در آن از بهترین ابزارهای طراحی و مدل سازی در حوزه مهندسی مکانیک، نقشه کشی صنعتی و دیگر علوم مهندسی به شمار میرود.لذا در شرکت جهان صنعت نیز این نرم افزار مورد استفاده قرار گرفته و از پرکاربردترین نرم افزارهای طراحی می باشد که به کمک آن تمامی سفارشات شامل طراحی و مهندسی معکوس، ترسیم نقشه سفارشات شرکتهای جهان فولاد، ذوب آهن و واحد DRI و حتی تمامی سفارشات خارجی را می توان انجام داد.
قابلیت های سالیدورک
در کنار کاربردهای وسیع این نرم افزار که در ادامه به آن اشاره خواهد شد، به خاصیت بسیار کاربردی آن می توان اشاره کرد که قابل اتصال و لینک شدن به نرم افزارهای ماشین کاری (power mil، edge camو …) و نرم افزارهای تحلیلی نظیر Ansys، Kisssoft، Inventor،Catia ، Abaqus، Corel draw و 3Dmax است.
این نرم افزار شامل محیط های مختلفی است لذا از قابلیت مدل سازی سه بعدی و طراحی آن در حوزه های مختلف می توان بهره برد.
در بخش مکانیک برای طراحی و مدل سازی قطعات و دستگاه های جدید، تحلیل و شبیه سازی سیالات و انتقال حرارت، تحلیل تنش و مقاومت قطعه تحت بارگذاری، در بخش الکتریکی برای طراحی بردها و مدارهای الکتریکی و مشخص کردن مسیر سیم کشی، در طراحی سیستم های پایپینگ برای مشخص کردن مسیر لوله کشی با توجه به المان های استاندارد، در حوزه بیومکانیک جهت طراحی قطعات بیومکانیکی، ابزار و تجهیزات پزشکی و ارتوپدی و بسیاری موارد دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. این امر در کنار محیط کاربری مناسب موجب شده تا تعداد کاربران این نرم افزار بیشتر از سایر نرم افزارهای این حوزه باشد.
روند کار با نرم افزار سالیدورک
این نرم افزار مهندسی طراحی دارای سه محیط اصلی به نام های پارت (part)، اسمبلی (assembly) و دراوینگ (drawing) می باشد. با توجه به اینکه هر ماشین از اجزا و قطعات کوچکتری ساخته شده است ابتدا باید قطعات به صورت مجزا در محیط پارت رسم و طراحی شوند. این قطعات جهت ساخت نیاز به نقشه اجرایی دارند لذا می بایست وارد محیط دراوینگ شوند و این امر منجر به ترسیم نقشه ساخت می گردد.
مثالی از ساخت یک ابزار با سالیدورک
با توجه به اینکه ماشین ها از قطعات مختلف تشکیل شده اند، به عنوان یک مثال کاربردی، انبردست را در نظر می گیریم. یک انبردست مکانیزم اهرمی دارد و از چهار قسمت تشکیل شده است. فک و دسته به صورت یکپارچه، محور اصلی که در مرکز قرار گرفته و عمل باز و بسته کردن را انجام می دهد و روکش های پلاستیکی جهت عایق شدن. از مونتاژ قطعات فوق، یک انبردست به وجود می آید که برای ساخت آن باید تمامی اجزاء مربوطه در محیط پارت به طور مجزا طراحی و ترسیم شوند.
سپس با وارد شدن به محیط دراوینگ نقشه ساخت دو بعدی و سه بعدی از قطعات (ابعاد و اندازه قطعات) را تهیه کرد. البته در کنار محیط های پارت و دراوینگ باید تمام قطعات مربوطه را به صورت تک به تک وارد محیط اسمبلی کرده و با استفاده از یک سری قیود خاص، تمامی اجزا را مونتاژ (مقید) کرد.
در نهایت نقشه مونتاژی انبردست را وارد محیط دراوینگ می کنیم. این کار سبب درک بیشتر و شناسایی بهتر نقشه می شود. اندازه گیری خودکار نقشه ایجادشده با توجه به قطعات، تعیین نوع خطوط و تلرانس های ابعاد در این محیط قابل انجام است.
روند ساخت تجهیزات در جهان صنعت
نمونه هایی از تولیدات جهان صنعت:
طراحی و ترسیم تجهیزاتی نظیر استند، ترمکس، دستگاه حلاجی، جک هیدرولیک، گاردان های انتقال، مخزن های هیدرولیک برای استندها و جک ها، رولیک های انتقال دهنده، انواع گیربکس و شاهین جرثقیل، انواع قیچی های پروانه ای و متراژ و کاست یونیورسال استند از مواردی هستند که در شرکت جهان صنعت و با استفاده از این نرم افزار صورت می گیرد.
چطور یک تجهیز را در جهان صنعت می سازیم؟
به طور خلاصه تمام سفارشاتی که جهت ساخت یا تعمیر به این شرکت ارائه می شود، ابتدا باید توسط پرسنل واحد دفتر فنی و مهندسی مجموعه، کنترل شده و با دست آزاد نقشه ای را به صورت پیشفرض طراحی کرده، سپس محاسبات فنی آن را انجام می دهیم. در صورتی که به نقاط نتیجه بخشی از محاسبات برسیم، در قسمت پارت نرم افزار آنها را ترسیم می کنیم.
تمام قطعاتی که ترسیم شده اند را در صورت نیاز به مونتاژ وارد محیط اسمبلی و در نهایت دراوینگ می کنیم. در این محیط تمام اطلاعات مورد نیاز اعم از اندازه گیری، علامت صافی سطح و تلرانس های مجاز و … جهت بیان موقعیت نقشه و درک بیشتر اپراتور اعمال می کنیم.
بعد از آماده سازی نقشه ها جهت ساخت یا تعمیرات، آنها را به واحد تولید ارائه داده، سپس اپراتورهای دستگاه با توجه به این نقشه ها می توانند به صورت دقیق تولید قطعات را شروع نمایند. تمام تولیدات این شرکت بر پایه نرم افزار سالیدورک صورت می گیرد و در پایان نقشه ها به صورت کدینگ شده ذخیره سازی می شوند.
همکاران در تهیه این مقاله:
دکتر سمیه حیدری ( دبیر تحقیق و توسعه گروه صنعتی شکری )
مهندس مسعود حیدریان ( مدیر کارخانه جهان صنعت کرمانشاه )