امروزه اقتصاد جهاني نگاه خود را از اقتصاد مبتني بر توليد و محصول به اقتصاد دانش محور معطوف کرده است. مديريت مؤثر سرمايههاي فکري از موضوعات مهمي است که سازمانها با آن روبرو هستند.
مديريت دانش و تجربه، يعني مديريت و ايجاد يک فرهنگ سازماني که با بکارگيري مناسب دانش و تجربه، انتقال تجربيات را تشويق نمايد، از طرفي با توجه به اينکه صنعت فولاد صنعتي است که تجربه در آن اهميت بسيار بالايي دارد، ايجاد محيطي که در آن کارکنان به راحتي بتوانند دانش و تجربيات خود را با ديگران به اشتراک بگذارند ضروري به نظر ميرسد.
نکته ديگر اين است که تحقيق و توسعه فناوري، محصول و فرآيند به مجموعه زيادي از دانش و تجربه نياز دارد و صنعت فولاد در کشور نياز مبرم و ضروري به آن دارد. اين صنعت در طول دهههاي گذشته به دليل سرمايهگذاريهاي بالا و نيز در اثر تعامل با شرکتهاي با تکنولوژي بالا در سطح بينالملل در بخشهاي مختلف خود تجربيات ارزشمندي کسب کرده است.
متأسفانه گاهي افراد آموزش ديده در اين صنعت از به اشتراک گذاشتن تجربيات و دانستههاي خود امتناع ميکنند. از مهمترين دلايلي که افراد در عدم انتقال و اشتراک تجربيات بين يکديگر اصرار دارند، اين است که غالباً احساس ميکنند داشتن تجربه و دانش خاص قدرت محسوب ميشود و دوم آنکه افتخار ميکنند از اينکه مجبور نيستند از ديگران مشورت و راهنمايي بگيرند و ميخواهند براي خود روشهاي جديدي را در کار ايجاد نمايند.
دليل ديگر عدم اعتماد است و اين نگرش که اگر بخشي از دانش و تجربه خود را در اختيار ديگران قرار دهند ديگران آن را به نام خود ارائه خواهند داد.از راهکارهاي مقابله با اين موانع و مديريت دانش و تجربيات در سازمان ميتوان به برگزاري جلسات، بررسي مسائل کاري با محوريت ثبت و تبادل تجربيات مربوطه اشاره کرد. همچنين ايجاد بستر و فرهنگ مناسب جهت همکاري و کار گروهي در حل مسائل و کارهاي سازمان و ايجاد رقابت سالم که باعث تبادل تجربيات ميگردد، مؤثر خواهد بود.
وجود اعتماد ميان کارکنان عليالخصوص افراد باتجربه يکي از مهمترين اقدامات جهت تسهيل انتقال تجربيات بين کارکنان ميباشد در صورتي که اين اعتماد بين کارکنان وجود نداشته باشد دانش و تجربه ميان آنان احتکار خواهد شد و هنگامي که دانش و تجربه مربوطه تنها در اختيار افراد محدودي باشد، انحصار بوجود آمده و اين افراد بر تصميمات مديريت تأثير ميگذارند. براي جلوگيري از چنين وضعيتي مديران ارشد سازمان بايستي محيطي را فراهم آورده و ارتقاء دهند که در آن کارکنان براي ارائه و انتقال تجربياتي که بدست آوردهاند حس اعتماد داشته باشند.
گروه صنعتي شُکري با ايجاد نظام مشارکت و تاييد مشارکت در ارزيابي کارکنان و همچنين برگزاري کلاسهاي آموزشي سرپرستان با پرسنل و تشکيل جلسات مستمر در اين راستا سعي بر آن دارد که فرهنگ آموزش و انتقال تجربه را در ميان پرسنل شرکت ارتقا دهد.
اميدواريم در آينده شاهد نيروهاي ماهر و صاحب فکر و ايده و علاقمند به مشارکت و کار گروهي در صنعت فولاد باشيم.