چالش های صادرات فولاد
صادرات فولاد باتوجه به شرایط اقتصادی کشور، به دلیل ارز آوری مناسب آن بسیار حائز اهمیت است و با تغییر مداوم بخشنامه های مربوط به این حوزه، با چالش هایی جدی روبروست که یکی از مهمترین مشکلات، مربوط به تأیید اظهارنامه های گمرکی میباشد که قبلاً توسط گمرک استان انجام می گرفت.
اما در حال حاضر تأیید نهایی علاوه بر گمرک استان باید توسط وزارت صنعت و معدن در تهران تأیید گردد که این امر عملاً باعث اتلاف حداقل 2 روز زمان می باشد و باعث بالا رفتن هزینه حمل و در نتیجه افزایش قیمت تمام شده جهت مشتری است که این مسأله باتوجه به رقابتی بودن بازار کشورهای صادرکننده درکشور هدف باعث لطمه زدن به صادرات فولاد میگردد.
متأسفانه شیوه نامه های ابلاغ شده هرچند جهت کنترل بازار میباشد، ولی عملاً روال تولید و صادرات را با مشکل مواجه می نماید و در چنین شرایطی شیوه نامه های ابلاغی باید بیشتر تسهیل کننده امور مربوط به صادرات باشد، نه اینکه در این رابطه ایجاد مانع نمایند.
در اکثر کشورها جهت تسهیل در امور صادرات که در ارتباط مستقیم با تولید ارز آوری و ایجاد اشتغال است، شاهد در نظر گرفتن طرح های حمایتی و تشویقی مناسب جهت صادرکنندگان هستیم. به نحوی که باعث پایین آمدن قیمت تمام شده، به منظور افزایش رقابت و افزایش صادرات فولاد می گردد که در داخل کشور ما نیز نیاز به طرح های حمایتی و تشویقی جهت صادرات فولاد می باشد.
کشور ایران به دلیل همسایگی با کشورهایی مانند عراق و افغانستان دارای بازارهای خوبی جهت صادرات فولاد هستند که البته در این بازارها بدون رقیب نمی باشد و کشورهایی مانند ترکیه چین روسیه و اکراین نیز دارای سهم خاصی در این بازارها و باتوجه به رقابت شدید موجود جهت فروش فولاد به این بازارها باید بررسی دقیق و علمی در این رابطه صورت پذیرد .
از مهم ترین موضوعات در بخش صادرات اول کیفیت محصول مطابق با استانداردها و درخواست مشتری و دوم قیمت تمام شده می باشد که باید شرکت های تولیدی با حمایت دولت جهت بالابردن کیفیت و پایین آوردن قیمت تمام شده حداکثر تلاش خود را بکارگیرند.
شرکت جهان فولاد غرب و سیمافولاد جهان در بخش صادرات تیرآهن و میلگرد فعال می باشند و محصولات خود را با کیفیت مناسب و بنا به درخواست مشتری تولید می نمایند .
بطور مثال در بخش تیرآهن شرکت جهان فولاد غرب باتوجه به درخواست مشتری باطول ها و وزن های متفاوت اقدام به تولید می نماید و شرکت سیمافولاد جهان نیز باتوجه به درخواست مشتری اقدام به تولید میلگرد با اندازه و وزن و آج های متفاوت می نماید
. دیدگاه مدیریت ارشد کارخانه راضی نگه داشتن مشتری باتوجه به درخواست و انتظارات مشتری (مشتری مداری) می باشد که به حمدالله در این زمینه صاحب عناوینی مختلف صادراتی می باشد و هدف مدیران کارخانه با کمک پرسنل دلسوز و فعال مجوعه بالابردن کیفیت بیش از پیش محصولات و کاهش قیمت تمام شده می باشد که انشااله با کمک تمامی پرسنل عزیز شاهد افزایش روزافزون صادرات و موفقیت مجموعه صنعتی بازرگانی شکری باشیم.
صادرات فولاد در ایران در مقایسه با کشور ترکیه که صادرات خود را با خرید انرژی و خرید قراضه انجام میدهد، بسیار اندک می باشد. به نحوی که صادرات ایران در مقاطع طولی حدوداً یک پنجم کشور ترکیه است و باتوجه به شرایط و امکانات مناسب در ایران می تواند افزایش قابل توجهی داشته باشد.
در سالهای اخیر صادرات فولاد دچار مشکلات متعددی، مانند قانون منع صادرات سهمیه بندی صادرات و … شده است که البته اعمال این قوانین به صورت کوتاه مدت بوده، اما از دست رفتن بازار صادرات و جایگزینی رقبا و هزینه های که بابت اعتمادسازی مجدد باید پرداخت گردد، از حداقل آسیب های این قوانین می باشد.
انشالله با وضع قوانین و بخشنامه های هدفمند و اثربخش در بخش صادرات فولاد، در آینده شاهد افزایش صادرات فولاد که ارز آوری مناسب و ایجاد اشتغال را موجب میگردد، باشیم.